Het landje is een ecologische verbindingszonde met het buitengebied van Deventer.

Bewoners veranderen ‘Landje van Niets’ in ecologische verbindingszone

Jaren graasden er paarden op het Landje van Niets direct naast de wijk De Vijfhoek in Deventer. Toen de boer vertrok kwamen de eerste bloemen, die weer allerlei vlinders aantrokken, een prachtig gezicht. Maar de toekomst van het Landje was onzeker. Bewoners van De Vijfhoek besloten zelf een voorstel te doen aan de gemeente om het Landje voor de natuur te behouden en nóg mooier te maken.

Van idee naar schets

‘De pacht was opgezegd door de boer die hier paarden hield, en wij dachten: als het maar geen  huizen worden’, aldus Hub Gielkens, een van de bewoners die vanuit zijn woning uitkijkt op het landje. De bewoners wilden niet afwachten en sloegen als buren de handen ineen. Ze inventariseerden alle ideeën voor het Landje en maakten een schets voor de inrichting, met hulp van een landschapsarchitecte en de stadsecoloog van de gemeente, een ecologisch hovenier, Landschap Overijssel en Stichting Groen en Mens.

Groene zone met schapen

Zo kwam er een plan voor een groene ecologische verbindingszone met het buitengebied van Deventer die vanaf eind 2018 zal worden aangelegd. Centraal staan enkele Maasduinenschapen: ranke robuuste schapen die zich goed zelf redden. Ze gaan het Landje begrazen en versterken zo de structuur en de variatie in het gebied, veel beter dan maaien of koeienbegrazing dat zouden kunnen. Ze zorgen voor een bloemrijk geheel, aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. En natuurlijk voor mensen, die voorbij wandelen of fietsen of even het veldje ingaan.

Ook komt er een (nieuwe) drinkpoel in het weiland, die libellen en waterjuffers, kikkers en salamanders zal aantrekken. En er komen bomen o.a. walnoot en tamme kastanje, die zorgen voor structuur en schaduw voor de schapen. Bewoners kunnen er in het najaar noten rapen. De sloten om het landje krijgen natuurvriendelijke oevers.

Landje van Alles

Het Landje van Niets wordt zo een Landje van Alles: goed voor natuur én mens. Bovendien zorgde het maken van het plan voor meer verbondenheid tussen de bewoners. Anneke Rodenburg:  ‘Buren die we nauwelijks kenden komen we nu regelmatig tegen. Het heeft ons als buurt veel hechter gemaakt.’

Meer weten?

Mail voor meer informatie met de initiatiefgroep via Landjevanniets@concepts.nl