‘De natuur kan ons redden’
Wist u dat Nederlanders gemiddeld 36 maanden korter leven dan ze zouden kunnen door alle fijnstof in de lucht? Bomen kunnen veel van die fijnstof afvangen.
Als vandaag één ding duidelijk werd uit alle lezingen in de Collegezaal van de Groene Stad op de Vakbeurs Openbare Ruimte is dat hoe groot de waarde is van groen dichtbij voor de stedeling. En dat die waarde gelukkig steeds beter gezien én benut wordt.
Tien jaar terug was een simpel groendak nog als bijzonder in de vakbladen stond, en kijk nu wat er allemaal aan vernieuwende concepten voor vergroende steden ontwikkeld zijn en worden, gaf groen-inspirator Kim van der Leest aan. Aad van Leeuwen van gemeente Rotterdam vertelde dat Rotterdam de ambitie heeft de komende jaren 200 hec groen aan de stad toe te voegen. Robert Graat van Staatsbosbeheer liet zien hoe zijn organisatie actief werkt aan het creëren van groene metropolen: sterkere verbindingen vanaf de voordeur van mensen met omliggend groen. Want: ‘Onze grootouders struinen als kind kilometers rond hun huis. Een 8-jarige van nu komt niet veel verder dan het eind van de straat en ziet niet meer dan die stadsboom.’
Professor Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft liet zien hoe de TU een nieuwe generatie studenten opleidt die klimaatadaptief bouwen als vanzelfsprekend uitgangspunt nemen. (‘Bouwers, vergeet de trias energica, die gaat nog uit van fossiele brandstof’).
En laten we bouwen en inrichten met groen als uitgangspunt voor de gezondheid, betoogde Van den Dobbelsteen. Want wist u dat Nederlanders leven gemiddeld 36 maanden korter leven dan ze zouden kunnen door alle fijnstof in de lucht? Bomen vangen veel van die fijnstof af.
Plant ze daarvoor wel op een slimme manier ten opzichte van elkaar voor het grootste effect, liet Bob Ursem, ook TU Delft, overtuigend zien. En zorg vooral goed voor de bodem, zei hij: het toevoegen van de schimmel mycorrhiza bij het planten van de boom geeft een veel rijkere en sterkere wortelgroei. Goed voor de boom en dus voor de mens, want die boom kan beter koelen, water afvangen en fijnstof filteren. Wees daarbij zuinig met wat er al aan groen is, zei Kim van der Leest: om alle positieven diensten die een boom van 150 jaar levert, te vervangen zijn héél veel bomen van 10 jaar nodig.
Een mooi praktijkvoorbeeld kwam van de gemeente Beesel. Wethouder Debbie Heesakkers vertelde hoe het college van Beesel koos om de mens centraal te zetten in het duurzame ontwerp van een nieuwe woonwijk Oppe Brik, wat leidde tot biodiverse en energiezuinige wijk die uitnodigt tot bewegen.
Ook op de tweede dag van de Openbare Ruimte zijn er allerlei lezingen te volgen. De presentaties van de meeste lezingen zullen binnenkort beschikbaar zijn via deze website.