Wethouder Debbie Heesakkers. Foto: Peter Bors Fotografie

Gemeente Beesel legt gezonde natuur direct naast de deur

Groen is gezond, dus laten we het groen dichtbij huis halen. Vanuit dat idee koos de politiek in de gemeente Beesel in 2013 voor een aanleg van een nieuwe wijk met maar liefst 30% groenoppervlak. In de vorm van een park dat uitnodigt tot lekker bewegen en ontspannen. En met groen dat  alleen bestaat uit inheemse soorten: extra goed voor de biodiversiteit.

 

De gemeente besloot in 2013 het terrein dat vrijkwam door sloop van een fabriek zelf te ontwikkelen voor wonen, werken en onderwijs. Uitgangspunt was niet de maximalisatie van de winst in de grondexploitatie, maar de leefbaarheid voor inwoners, zegt verantwoordelijk wethouder  Debbie Heesakkers. “In Beesel hebben we het thema gezondheid hoog in het vaandel staan. We wilden dit thema leidend laten zijn in het ontwerp van de nieuwe wijk.”

Natuur naast de deur

Van NL Greenlabel kreeg Beesel het advies om met die ambitie te kiezen voor een groot wijkpark waar jong en oud kan bewegen, ontspannen en genieten van gebiedseigen natuur. Debbie Heesakkers: “Beesel heeft al een mooie groene omgeving, maar met het wijkpark halen we de gezonde natuur letterlijk naast de deur. Ook naast de deur van de VMBO/Havo-school met 550 jongeren die er komt in de wijk.”

Hergebruik van materiaal

Foto: Peter Bors Fotografie

Alles ademt duurzaamheid in Oppe Brik, vertelt Luc Drost, projectleider voor de nieuwe wijk bij de gemeente. Zo zijn de 150 woningen allemaal Nul-Op-de-Meter-Woningen/appartementen. Daarmee bevindt Beesel zich in de voorhoede van de ‘energietransitie’. Alle speel- en sierelementen in de openbare ruimte zijn gemaakt van hergebruikt of herbruikbaar materiaal: staal uit de oude fabriek die hier stond werd gebruikt voor pergola’s, menggranulaat en gebakken klinkers vormen nu de paden. Het zijn mooie verwijzingen naar het verleden van de plek. Voor vleermuizen die in de oude fabrieksgebouwen huisden werd direct een groot vleermuishotel neergezet.

Bloemenweides en wadi’s

Het park, ook ontworpen door NL Greenlabel, ligt er inmiddels. “Het is een supermooi gezicht,” zegt  Luc Drost, “de bloemenweides, de wadi’s, het geaccidenteerde terrein en de bijzondere padenstructuur. We betrekken de gebruikers ook actief bij de verdere inrichting. Met leerlingen van de VMBO/Havo-school gaan we een brug over een wadi bouwen en leggen we een free-run aan in het park. Die free-run is een wens die we bij hen hebben opgehaald.” Beesel werkt samen met de Universiteit van Maastricht om gezonde voeding en een gezonde leefstijl te realiseren, waarbij het park en de school een belangrijke factor vormen.

Binnen het budget

De nieuwe wijk Oppe Brik kwam snel tot stand; het bestemmingsplantraject duurde slechts 1,5 jaar vertelt Luc Drost. En de aanlegkosten van het biodiverse park, met aantoonbaar duurzame elementen daarin, bleven binnen het geraamde budget. “Door kritisch te zijn op het ontwerp en goed samen te werken met alle betrokken partijen voor de aanleg en uitvoering van het park zijn we ruimschoots binnen budget gebleven”.

Advies:  zet een ambitie neer!

De nog piepjonge duurzame wijk kan zich verheugen op de nodige belangstelling van andere gemeenten. Voor hen heeft Luc Drost het advies om vooral het lef te hebben om een hoge, duurzame en groene ambitie neer te zetten. “Durf  tegen de stroom in te roeien, laat gewoon zien dat het kan. We doen het in de gemeente Beesel zoals ons motto luidt: ‘gewoon anders’”.

Meer weten?

Kom naar de lezing van de gemeente Beesel over realisatie van Oppe Brik, als showcase van Nieuwe stedelijke natuur, op woensdag 26 september van 11.00 uur tot 11.30 uur op de Vakbeurs Openbare Ruimte, onderdeel De Groene Stad in de Jaarbeurs in Utrecht. Entree tot de vakbeurs is gratis, wel graag vooraf registreren.