Hengelo – Solarpark De Kwekerij

Picknicken tussen de zonnepanelen

Deze week zijn 7 hectares zeer bijzondere stedelijke natuur aangemeld bij de Green Deal: die van Solarpark De Kwekerij in de Achterhoekse gemeente Hengelo. Een plek waar  buurtbewoners en bezoekers kunnen wandelen, picknicken en spelen tussen hoge bomen, waterpartijen en bloemrijke randen en maar liefst 7.000 zonnepanelen.

Solarpark De Kwekerij opende begin juni 2017 haar – houten – hekken. Hengelo had hiermee de wereldprimeur van een park waar grootschalige duurzame energieopwekking wordt gecombineerd met ecologie en recreatie: een landschappelijk zonnepark.

Hoge biodiversiteit

Drijvende krachten achter het initiatief zijn Ton en Gaby Koenders uit Hengelo. Zij zagen kansen om hun droom van zo’n landschappelijk zonnepark te realiseren op een plek in Hengelo waar de bouw van 250 woningen niet op gang kwam. Hun ideeën kregen ondersteuning vanuit de gemeente. Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel, die ook aanhaakten als mede-initiatiefnemers, ontwierpen vervolgens een ruimte met hoge biodiversiteit. Ze namen er veel natuurlijke elementen in op, zoals wadi’s, taluds en bloemrijke randen, en kozen voor inheems plantgoed en gebiedseigen zaden. Bij de aanleg is gewerkt met een gesloten grondbalans en is de bodem zo min mogelijk verstoord. Om het zonnelandschapspark staat geen hoog hek maar staan meidoorns als natuurlijke afscheiding.

Blije bewoners

Waar bewoners nog wel eens angstig reageren als er plannen zijn voor een grootschalig zonneveld in hun achtertuin, gebeurde in Hengelo het tegenovergestelde. Tegen het plan werd geen enkel bezwaar ingediend. Sterker nog: de bewoners zijn blij met hun park, velen meldden zich als vrijwilliger voor onderhoud of toezicht en om het park te openen en sluiten. Kinderen komen kijken naar de schapen die een deel van het terrein begrazen, bouwen hutten en voetballen tussen de panelen. Dat kan zonder gevaar: de zonnepanelen kunnen tegen een stootje en de kabels en omvormers zijn veilig opgeborgen.

De nieuwe standaard

Solarpark De Kwekerij laat zien dat er een alternatief model te maken is voor een industrieel ‘duurzaam’ zonnepark. De initiatiefnemers zien graag dat hun model, waar met respect voor landschap, natuur en omgeving decentraal energie wordt opgewekt, de nieuwe standaard wordt. En waar mensen juist welkom zijn op het terrein. Het concept is goed schaalbaar. Op De Kwekerij zijn dan ook al veel belangstellenden uit andere gemeenten rondgeleid.

Nieuwsgierig? op nlsolarparkdekwekerij.nl lees je meer over dit nieuwste project in de Green Deal.