Stadsnatuurreservaat Rotterdam
Stadsnatuur hoeft niet altijd aangelegd te worden. In Rotterdam bijvoorbeeld ligt achter het Natuurhistorisch museum een ‘stadsnatuurreservaat: een braakliggend terreintje waar zich spontaan natuur kan ontwikkelen.
Zonder vooropgezet plan, zonder vooral bedachte‘natuurdoelen’ of ‘eindbeeld’ en zonder inzaaien of aanleggen: de natuur moet zelf het werk doen. Het doel is om te laten zien dat je ook in diep stedelijk milieu natuurlijke processen kunt laten werken. Stadsnatuur in optima forma krijg je door er gewoon vanaf te blijven.
Wel zijn er microleefgebiedjes gecreëerd voor allerlei soorten planten en dieren. Zo ligt er een zandberg voor gravende insecten en duinplanten, en staan er onbewerkte houten palen waar bijen en kevers in terecht kunnen.
Spontane ontwikkelen wil niet zeggen dat het daarna niet beheerd wordt. Juist wel. Het is alleen niet van te voren bedacht en voelt daarom veel natuurlijker dan een aangelegd park of natuurgebied.
Natuur op een braakliggend terrein impliceert dat het ook zomaar weer kan verdwijnen. Dat hoort bij het spontane en dynamische karakter. Zo lang er maar nieuwe terreinen voor in de plaats komen!
Het Stadsnatuurreservaat is een initiatief van Bureau Stadsnatuur, in samenwerking met de gemeente Rotterdam.
Meer weten?
- In het magazine ‘Natuur in de gemeente’, een uitgave van het Platform Natuur in de Gemeente, staat een interview met stadsecoloog Remko Andeweg van Bureau Stadsnatuur >>
- Of kijk op de website van het Natuurhistorisch >>