Tweede Kamer steunt programma Natuur-inclusieve steden

Tweede Kamer steunt programma ‘natuur inclusieve steden’

De Tweede Kamer nam op 8 november de motie aan van Jacco Geurts (CDA) om een landelijk programma ‘natuur inclusieve steden’ te maken. Hierin moet aandacht zijn voor gevolgen van de verstedelijking voor de natuur, zowel van nieuwe als bestaande wijken. Steden, provincies, natuurvrijwilligers en het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten hierin samenwerken.

Tussen 1950 en 2016 is 550.000 hectare grond aan de landbouw onttrokken voor stedelijke activiteiten. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam liet zien dat na 2003 alleen al binnen de A10 Ring al 550 voetbalvelden aan natuur verdwenen.

Geurts: ‘Als dit zo doorgaat, verandert Nederland in een Stenen Stad. Er is een grote behoefte en noodzaak om flink bij te bouwen, maar die woonwijken moeten ook leefbaar zijn. Hou die natuur dicht bij mensen, dat is bovendien hartstikke gezond. Daarom wordt het hoog tijd dat de minister de regie pakt.’

Volgens de indieners van de motie moet er ook in de steden meer worden gekeken hoe we ruimte houden voor de natuur. De bevolking groeit naar 20 miljoen. Om de natuur ‘dichtbij te houden’ moeten we gericht nagaan hoe natuur goed in te passen is in de steden. Dat heeft niet alleen positieve effecten op het voorkomen van wateroverlast of luchtvervuiling, maar ook voor de leefbaarheid.

De motie van Geurts kreeg een positief oordeel van LNV-minister Schouten en werd met ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Nu zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan zet om de ambities waar te maken.  Bron: De Groene Stad

De projecten binnen de Green Deal bieden hiervoor al veel inspiratie! Bekijk het online magazine met een serie mooie voorbeelden en 5 adviezen.