Zo leg je een vlinderidylle aan

Vlinderidylles in de stad zijn populair! Vlinderdeskundige Kars Veling vertelt hoe je er een aanlegt: waar moet je rekening mee houden? Kan het overal? Welk mengel werkt het beste? En wat kost het?

“Vlinderidylles vormen de ideale cross-over tussen burgerparticipatie en natuurlijk beheer van stadsgroen, je hebt dus twee keer winst”,  stelt Kars Veling. Als medewerker van de Vlinderstichting is hij vanzelfsprekend enthousiast dat steeds meer gemeenten een stuk grasland tot een bloemrijke oase. Maar dat enthousiasme delen ook vrijwel alle vrijwilligers die hij treft bij de aanleg en die het beheer van de idylle op zich nemen. Zij blijven allemaal graag betrokken, zo liet onderzoek zien.

Een idylle kan er in drie maanden liggen.  Neem liever wat meer tijd, adviseert Veling, om de buurt goed te betrekken. “En zaai dan in het najaar in, dan kan iedereen in de lente erop al van de bloemen genieten.”

Lees het hele artikel in het magazine van Green Deal partner Stadswerk.  De Vlinderstichting zoekt nog naar geschikte locaties voor de aanleg van vlinderidylles in Zuid-Holland en Noord Brabant. Weet je wat? Meld dat dan bij de Vlinderstichting.