Almelo – Het Natuurhus Almelo

Biodivers ‘doepark’ in Almelo

Zes groene partijen in Almelo gaan een park met vooral gras en bestrating veranderen in een levendig buurtpark. Een Doepark, zoals ze het zelf noemen. “Het wordt een plek waar bewoners natuur dichtbij huis vinden”, zegt projectleider Heleen Eshuis.

Bijen- en waardplanten

Eind september presenteerden de initiatiefnemers de plannen voor het omvormen van het Hagepark aan inwoners Almelo. Ze nodigden hen uit met eigen ideeën en wensen voor de nieuwe inrichting te komen. “De bedoeling is dat de biodiversiteit van het huidige park flink wordt vergoot”, vertelt Heleen Eshuis. “De Almelose bijenvereniging zal een deel van het park inrichten met bijenplanten en ook met waardplanten voor vlinders. Er komt een vijver die gevuld wordt met regenwater van daken van huizen in de omgeving”

Mensen enthousiast maken

Educatie zal de boventoon voeren. “We willen iedereen die er komt enthousiast maken om duurzamer te gaan leven. We zetten speelse informatieborden neer, hebben plannen voor een belevingstuin en voor een deel met permacultuur en dromen van een duurzaam gebouwd paviljoen waar iedereen wat kan komen drinken. Zo wordt het echt een Doepark.”

Voorjaar 2018 van start

In het voorjaar van 2018 hoopt de initiatiefgroep, die werkt onder de vlag van Natuurhus Almelo, van start te gaan. In de tijd ervoor zal nog druk aan de plannen worden getekend. Zeker is dat het een mooie plek gaat worden in de stad. Een die perfect past bij de doelstelling van de Green Deal. De gemeente Almelo, van wie de grond is, ondersteunt het burgerinitiatief.

www.natuurhusalemelo.nl