Emmen – Proeftuin op industrieterrein

Greenfield – Een paradijsje in Emmen

Een braakliggend, rommelig terrein in Emmen is een klein paradijs geworden. Op het terrein van Drentea, in Emmen, heeft Snoek Hoveniers ruim 2,5 hectare nieuwe stedelijke natuur gerealiseerd! En daarbij hebben ze gedacht aan verschillende functies voor de natuur: waterberging, biodiversiteit en zelfs duurzame grondstoffen.

Van verrommeld terrein…

Het begon op een netwerkbijeenkomst voor duurzame ondernemers. Drentea, een producent van kantoormeubelen uit Emmen, was namelijk bezig om samen met leerlingen van het Terra AOC het terrein rondom de fabriekshal groener in te richten. Maar ze hadden nog een flink stuk braakliggende grond. Dat lag te verrommelen, en ook daar wilde Drentea iets mee. Op de netwerkbijeenkomst maakten ze kennis met Snoek Hoveniers, een bedrijf dat duurzaamheid en vergroenen hoog in het vaandel heeft staan. Drentea vroeg hun: kunnen jullie dit terrein inrichten, met aandacht voor de natuur?

… naar groene oase

En dat konden ze bij Snoek! Gienus Reurink van Snoek Hoveniers geeft graag tekst en uitleg. “We hebben ruimte gemaakt voor paden en een stuk bloemrijke akker en een binnenrand met hennep”, vertelt hij. “Er staan bijenkasten en een insectenhotel. We hebben een wadi aangelegd, een plek waar hemelwater kan infiltreren. Daarin staat bijna het hele jaar door water, en dat trekt weer vogels aan”, vertelt Reurink. “Er zitten kleine karekieten, rietzangers en is er ook een poelsnip gezien! En omdat er ruigte is die maar één keer per jaar gemaaid wordt, zit er zelfs in de winter een koppeltje patrijzen!”

Proeftuin voor biobased meubels

Op het terrein is ook hennep ingezaaid, en dat is met een reden gedaan. Drentea gebruikt die hennep namelijk als grondstof voor meubelplaten, waar ze bureaus van maken. Zo is het terrein niet alleen een groene oase, maar tegelijk een kleine proeftuin om te experimenteren met de productie van biobased meubels van eigen Drentse bodem.

Dit project laat zien dat je natuur op heel veel verschillende plekken kan aanleggen, ook op een industrieterrein. “Je denkt bij zo’n locatie al snel aan fabrieken en vervuiling”, zegt Reurink. “Maar met relatief kleine  ingrepen kun je er hele waardevolle natuur realiseren!”

Voor meer informatie over Snoek Hoveniers kan u terecht op www.snoekgroep.nl.