Bewoners betrekken en enthousiast maken

Hoe maak je bewoners enthousiast om zich in te zetten voor natuur en groen in de stad? En hoe kun je dat faciliteren? Hieronder een klein overzicht van  berichten die de laatste tijd op deze website zijn verschenen. Samengevat in een aantal tips, mét goede voorbeelden ter inspiratie.

Benut natuurlijke, logische momenten

Zoals een (her)inrichting of bouw van een nieuwe woonwijk. Hieronder twee goede voorbeelden:

  • Voorburg: vergroen je tuin samen met de buren
    70 buren van een net opgeleverde nieuwe wijk gingen samen aan de slag in een workshop ‘Ontwerp je droomtuin’. Dat was meteen een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met elkaar in plaats!
    Lees meer >>
  • Kampen: Trekvaartzone, nieuwe natuur langs een nieuwbouwwijk
    De gemeente Kampen richt een ecologische zone in van maar liefst 25 meter bij ruim 1 km in tussen de Trekvaart en nieuwbouwwijk ‘Het Meer’. Samen met inwoners.
    Lees meer >>

Zorg dat er wat te beleven valt

  • Oss: Spaander Straatsche Akkers
    Bewoners gemeente en Landschapsbeheer Oss hebben samen, op 10 hectare voormalige landbouwgroen, een voedsel- en energielandschap aangelegd. Natuurakkers, luchtzuiverende planten en zonnebloempanelen zorgen dat er wat te beleven is. De dorpsraad trekt de doorgroei, er is ruimte voor initiatieven en daardoor veel enthousiasme en betrokkenheid. Met ruimte om dingen te beleven.
    Lees meer >>
  • Hengelo: Solarpark De Kwekerij verbindt energie, natuur, recreatie én mensen
    Green Deal-project De Kwekerij in Hengelo heeft 7000 zonnepanelen maar ook hoge bomen, waterpartijen en bloemrijke randen. Grootschalige duurzame energie-opwekking gaat samen met ecologie en recreatie: er wordt gepicknicked tussen de zonnepanalen. En het zorgt voor verbondenheid: bewoners zetten zich er graag voor in.
    Lees meer >>

Betrek óók mensen die mogelijk weerstand hebben

Een natuurlijke inrichting oogt vaak wat minder ‘netjes’. Niet iedereen is daar blij mee. Probeer mensen mee te nemen (zie de volgende tip). En betrek bijvoorbeeld ook hondenbezitters die er graag wandelen (ondanks ‘schade’ door hondenpoep).
Lees meer in het achtergrondartikel over vlinderidylles, met daarin onder meer de tip over hondenbezitters >>

Communiceer tijdig

Zorg dat omwonenden en andere betrokkenen vooraf op de hoogte zijn van de veranderingen. Leg uit dat het gebeurt om meer natuur in de stad te krijgen. Niet iedereen zal dat altijd waarderen, maar als ze tijdig op de hoogte zijn en weten waarom het gebeurt zullen velen het wel accepteren.

Laat concrete meerwaarde zien

  • Voorbeeld: i-Tree Eco
    i-Tree Eco is een model dat de concrete baten van bomen in beeld brengt: het laat in cijfers én in euro’s zien wat een boom bijdraagt of bespaart aan bijvoorbeeld CO2-opslag, luchtzuivering of waterregulering. Goed om in te zetten bij de communicatie!
    Lees meer >>

Inspiratie: bewoners nemen zelf het initiatief

  • Deventer: Bewoners maken een plan voor meet natuur op het ‘Landje van Niets’ – een weide direct naast de woonwijk
    De winst: een groene verbindingszone met ruimte voor bijzondere planten en dieren, maar ook meer verbondenheid tussen mensen uit de buurt.
    Lees meer >>
  • Ecodorp Boekel
    Ecologisch hoogstandje op initiatief van enthousiaste bewoner.
    Lees meer >>

Meer tips, voorbeelden en adviezen

  • Boekje Werken aan stedelijke natuur en participatie uitgebracht
    VHG en Stadswerk hebben het boekje ‘Werken aan stedelijke natuur en participatie uitgebracht’. Het bevat mooie voorbeelden en adviezen voor samenwerking tussen bewoners en professionals.
    Lees meer >>